You are currently viewing Co jedzą gołębie? Kilka słów o prawidłowym żywieniu ptactwa hodowlanego

Co jedzą gołębie? Kilka słów o prawidłowym żywieniu ptactwa hodowlanego

Wbrew powszechnej opinii, wyhodowanie gołębia wymaga odpowiedniej wiedzy – również z zakresu żywienia. To właśnie „co jedzą gołębie?” stanowi jedno z najczęstszych pytań, dotyczących hodowli tego ptactwa. Czy odpowiednio dobrany pokarm ma znaczenie?

Karmienie gołębi hodowlanych w skrócie

Ptaki żyjące na wolności same potrafią zadbać o swój pokarm. W przypadku gołębi hodowlanych to właśnie hodowca odpowiedzialny jest za ich dietę. Jego zadanie nie sprowadza się wyłącznie do uzupełnienia „karmników”. Właściciel gołębi musi samodzielnie skomponować dlań pełnowartościowy posiłek – bogaty we wszystkie niezbędne witaminy oraz minerały.

Młode gołębie

Tak jak ich starsi koledzy, jedzą ziarna. Kluczem do sukcesu jest jednak ich rodzaj. Najlepiej sprawdzą się tutaj zboża bogate w tłuszcz, białko oraz minerały: słonecznik, peluszka, kukurydza oraz groch. Doskonałym rozwiązaniem będzie uniwersalna mieszanka paszowa od Best-Natural. Uwaga! Bardzo młode bądź dopiero co zabrane od mamy ptaki, mogą mieć trudność z dużymi ziarnami. Hodowca może rozdrobnić dostępną paszę bądź nabyć mieszankę na bazie drobnych ziaren – swoją drogą doskonałą dla gołębi krótkodziobych.

Karmienie zimą i wiosną

W chłodnych miesiącach warto zadbać o zbilansowaną dietę. Wszak w tym okresie gołębie zachowują mniejszą aktywność, aniżeli wiosną. Doskonale sprawdzi się tutaj: kukurydza (węglowodany), sorgo (białko), a także słonecznik (tłuszcz). Całość warto uzupełnić o jęczmień i owiec. Ważne, by ich proporcje były zrównoważone. Wiosną można zastosować tą samą mieszankę, dodając do niej nieco więcej białka, błonnika, potasu, fosforu, magnezu, żelaza i witamin z grupy B – to wszystko znajduje się w pszenicy. Warto pomyśleć również o konopi, prosie, rzepaku oraz wyce.

Okres pierzenia

W tym czasie należy skoncentrować się na ziarnach bogatych w tłuszcze oraz białko. Szczególnie zalecane są konopie, słonecznik i rzepak, a także podawane pojedynczo ziarna grochu oraz peluszki.

Dodaj komentarz