Odmiana heterozyjna, bardzo plenna owoce grubo brodawkowe o długości 8-12 cm, odporne na żółknięcie, nadaje się do konserwowania i kwaszenia wymaga gleby silnie nawożonej, zasobnej w wodę, przepuszczalnej, ciepłej
bardzo wczesna odmiana do uprawy przyspieszonej pod osłonami i w polu rośliny o silnym wzroście wytwarzają tylko kwiaty żeńskie (wiążą owoce bez zapylania) owoce bardzo kształtne, wyrównane, 10-12 cm długości o szorstkiej powierzchni, intensywnie zielone z wyraźnymi smugami na sałatki, do mrożenia i do kwaszenia jako tzw. ogórek małosolny
Wczesna, plenna odmiana o ciemnozielonych, maczugowatych owocach. Rośliny maja krzaczasty pokrój i są odporne na mączniaka rzekomego. Owoce o jasnokremowym miąższu, osiągają fazę konsumpcyjną przy długości 18-22 cm. Bogate w witaminę C i nie kumulują metali ciężkich.
Odmiana o krzaczastym pokroju, silnie rozgałęziona. Owoce maczugowate, skórka jasnozielona z ciemnozielonymi cętkami i smugami. Miąższ białokremowy, kruchy, soczysty.
Odmiana o olbrzymich (nawet do 300 kg) owocach. Rośliny silnie rosnące o rozgałęzionych, płożących się pędach. Owoce są kuliste lub jajowate, lekko żebrowane o pomarańczowej skórce. Miąższ żółty, bogaty w witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy i lecytynę. Świetnie nadaje się do bezpośredniego spożycia i marynowania. Owoce mogą być przechowywane przez całą zimę.
Jest jednym z warzyw najbogatszych w witaminę C i A oraz sole mineralne. Bardzo polecamy w żywieniu dzieci. Wysiew od kwietnia do połowy czerwca na rozsadniku.
Odmiana wczesna, przydatna do uprawy w gruncie i pod osłonami. Odznacza się dużymi walorami smakowymi, duża zawartością łatwo przyswajalnego białka, witamin i soli mineralnych. Można ją spożywać na surowo jak sałatkę lub gotowaną. Rośliny wytrzymują niewielkie przymrozki.
Średniowczesna, partenokarpiczna odmiana ogórka gruntowego odporna na wirusa mozaiki ogórka, mączniaka prawdziwego i parcha dyniowatych rośliny tworzą bez zapylenia zielone, grubobrodawkowe owoce przydatne do konserwowania i kwaszenia
Odmiana średnio późna przeznaczona do uprawy w gruncie, przy palikach. Owoce bardzo duże, nieco spłaszczone lekko żebrowane. Miąższ bardzo mięsisty, barwy różowomalinowej. Rośliny o silnym wzroście, wymagają cięcia, najlepiej prowadzić na jednej lub na dwa pędy.