Wapniowanie gleb, czyli zastosowanie wapn nawozowych, aby odkwasić glebę i poprawić jej właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne, to zabieg, stosowany najczęściej po żniwach. Do jego wykonania potrzebne będzie odpowiednie wapno nawozowe.
Rodzaje wapnia nawozowego
W rolnictwie stosuje się trzy główne rodzaje wapna: wapno tlenkowe, dolomitowe i węglanowe.
Wapno tlenkowe – charakteryzuje się dużą szybkością działania. Jony wapnia, znajdujące się w tym produkcie w błyskawicznym czasie zobojętniają jony wodorowe, znajdujące się w glebie, z dużą siłą nasycając kompleks sorpcyjny gleby, co pozwala na wyparcie z niej jonów wodoru oraz glinu. Największą wadą tego rodzaju wapnia jest zbyt reaktywne działanie.
Wapno węglanowe – działa podobnie do wapna tlenkowego, ale jest mniej agresywne dla gleby. Charakteryzuje się też mniejszą rozpuszczalnością, dlatego nawóz musi być dobrze rozdrobniony.
Wapno dolomitowe – charakteryzuje się najmniejszą reaktywności i skutecznością. Jego skuteczność w odkwaszaniu gleby jest niewielka.