roślina jednoroczna wysokości 25-30 cm używa się do przyprawiania zup, mięs mielonych, drobiu, ryb, w masarniach do wyrobu niektórych wędlin wyciąg stosowany w farmacji do wyrobu maści majerankowej leczącej katar uprawia się z rozsady i siewu wprost do gruntu udaje się na glebach żyznych, próchniczych, dostatecznie wilgotnych w drugim roku po oborniku.
łagodna kompozycja smakowa różnorodność gatunków duża dawka składników odżywczych, witamin i soli mineralnych do sporządzania surówek, sałatek i jako dodatek do kanapek
zawiera nasiona fasoli Mung, fasoli Adzuki oraz soczewicy zielonej wysoka zawartość składników zdrowotnych świetne do sporządzania sałatek i jako przekąska
ostry smak z dodatkiem łagodnych w smaku nasion lucerny i fasoli Mung wysoka zawartość składników wzmacniających organizm, witamin i soli mineralnych do sporządzania surówek, sałatek i jako dodatek do kanapek po 4-5 dniach od wysiewu kiełki są gotowe do spożycia
stosowana jako środek pobudzający wydzielanie soków trawiennych wzmagająca apetyt działa bakteriobójczo, przeciwbólowo, a użyty zewnętrznie daje uczucie chłodu napar z liści zalecany jest jako napój orzeźwiający podczas upałów można używać też jako przyprawy do ryb, mięsa i ziemniaków wschody trwają 2-3 tygodnie
Średniowczesna, partenokarpiczna odmiana ogórka gruntowego odporna na wirusa mozaiki ogórka, mączniaka prawdziwego i parcha dyniowatych rośliny tworzą bez zapylenia zielone, grubobrodawkowe owoce przydatne do konserwowania i kwaszenia
używa się liści z górną częścią pędu do przyprawiania potraw z jaj, mięsa, ryb, serów, do sałatek warzywnych ma właściwości dezynfekujące, wykrztuśne i przeciwskurczowe wschody następują w ciągu dwóch tygodni od wysiewu