fizycznie eliminuje szkodliwe owady i roztocza naturalny produkt na bazie oleju rydzowego bezpieczny dla ludzi, zwierząt i owadów zapylających brak okresu karencji
chroni przed chorobami i szkodnikami roślin wspomaga wzrost roślin bogaty w witaminy, minerały i naturalne przeciwutleniacze do podlewania i oprysku na cały okres wegetacji roślin
Odmiana heterozyjna, bardzo plenna owoce grubo brodawkowe o długości 8-12 cm, odporne na żółknięcie, nadaje się do konserwowania i kwaszenia wymaga gleby silnie nawożonej, zasobnej w wodę, przepuszczalnej, ciepłej
bardzo wczesna odmiana do uprawy przyspieszonej pod osłonami i w polu rośliny o silnym wzroście wytwarzają tylko kwiaty żeńskie (wiążą owoce bez zapylania) owoce bardzo kształtne, wyrównane, 10-12 cm długości o szorstkiej powierzchni, intensywnie zielone z wyraźnymi smugami na sałatki, do mrożenia i do kwaszenia jako tzw. ogórek małosolny
liście o cytrynowym aromacie dodatek do dań z ryb i z owoców morza deserówtwarogu, sosów, pizzy, zapiekanek, pieczonych mięs i ryb wypijanie naparu z liści łagodzi kaszel. wzmaga apetyt, korzystnie wpływa na układ trawienny lubi stanowisko słoneczne
stosowane w kuchni śródziemnomorskiej np. jako składnik pesto czy komponent sałatek i dań z pomidorami. Ułatwia trawienie. Wypijanie naparu z liści łagodzi kaszel, zalecane jest także przy zapaleniu dróg moczowych. Lubi stanowisko osłonięte, słoneczne.
cenne źródło składników odżywczych, enzymów, soli mineralnych, aminokwasów. bogate w witaminę C, PP, wapń, magnez, potas, sód. Świetnie nadają się do sporządzania surówek, sałatek, jako dodatek do kanapek.
Wczesna, plenna odmiana o ciemnozielonych, maczugowatych owocach. Rośliny maja krzaczasty pokrój i są odporne na mączniaka rzekomego. Owoce o jasnokremowym miąższu, osiągają fazę konsumpcyjną przy długości 18-22 cm. Bogate w witaminę C i nie kumulują metali ciężkich.
Odmiana o krzaczastym pokroju, silnie rozgałęziona. Owoce maczugowate, skórka jasnozielona z ciemnozielonymi cętkami i smugami. Miąższ białokremowy, kruchy, soczysty.
Odmiana o olbrzymich (nawet do 300 kg) owocach. Rośliny silnie rosnące o rozgałęzionych, płożących się pędach. Owoce są kuliste lub jajowate, lekko żebrowane o pomarańczowej skórce. Miąższ żółty, bogaty w witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy i lecytynę. Świetnie nadaje się do bezpośredniego spożycia i marynowania. Owoce mogą być przechowywane przez całą zimę.