kiełki są bardzo smaczne i jędrne. bogate źródło białka oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu, cynku i witamin: E, B2,B1,B6,B3. obniżają poziom ''Złego cholesterolu'' spożywać je w postaci surówek, sałatek, jako dodatek do kanapek
Jest jednym z warzyw najbogatszych w witaminę C i A oraz sole mineralne. Bardzo polecamy w żywieniu dzieci. Wysiew od kwietnia do połowy czerwca na rozsadniku.
bogate są w witaminę A, C, K, oraz wapń, potas, sód i żelazo lekko ostry smak wspomagają układ odpornościowy dodatek do surówek, sałatek, kanapek i twarogu.
Odmiana wczesna, przydatna do uprawy w gruncie i pod osłonami. Odznacza się dużymi walorami smakowymi, duża zawartością łatwo przyswajalnego białka, witamin i soli mineralnych. Można ją spożywać na surowo jak sałatkę lub gotowaną. Rośliny wytrzymują niewielkie przymrozki.
Odmiana szczególnie przydatna do uprawy na zieloną natkę. Polecana do sałatek i do mrożenia. Rośliny bogato ulistnione, silnie rosnące. Można uprawiać w czystym siewie lub współrzędnie z innymi warzywami.
Rośliny średnio wysokie, z licznymi liśćmi o barwie ciemnozielonej z niebieskim odcieniem. Odmiana szczególnie przydatna do sałatek i do mrożenia. Można uprawiać w czystym siewie lub współrzędnie z innymi warzywami.
Roślina wieloletnia. Roślina lecznicza, przyprawowa, zapachowa i ozdobna. Jako przyprawa razem cząbrem, koprem i szałwią używana jest do potraw mięsnych i rybnych.
zawiera m.in. białka, lipidy oraz witaminę C przyprawa do pieczonego mięsa wieprzowego, wędlin, pasztetów, sosów, ciast, wódek oraz likierów wyciąg z kolendry ze spirytusem lub napar jest pomocny przy chorobach przewodu pokarmowego wzmaga apetyt zewnętrznie można stosować ja na bóle mięśniowe i stawowe
Roślina wieloletnia. Wyrasta do wysokości 2 m. Roślina przyprawowa, zarówno w świeżej postaci, jak i suszona. Świeże liście dodaje się do zup, sosów i mielonego mięsa. Zasuszone kłącza nadają się do gulaszu, flaków, drobiu i baraniny Poprawia pracę przewodu pokarmowego, wzmaga apetyt
źródło składników odżywczych, enzymów, soli mineralnych, prowitaminy A, witamin B,D,E,K poleca się zwłaszcza w stanach wyczerpania, jako dodatek do surówek, sałatek, kanapek można także produkować w słoiku
roślina jednoroczna wysokości 25-30 cm używa się do przyprawiania zup, mięs mielonych, drobiu, ryb, w masarniach do wyrobu niektórych wędlin wyciąg stosowany w farmacji do wyrobu maści majerankowej leczącej katar uprawia się z rozsady i siewu wprost do gruntu udaje się na glebach żyznych, próchniczych, dostatecznie wilgotnych w drugim roku po oborniku.