Średniowczesna, partenokarpiczna odmiana ogórka gruntowego odporna na wirusa mozaiki ogórka, mączniaka prawdziwego i parcha dyniowatych rośliny tworzą bez zapylenia zielone, grubobrodawkowe owoce przydatne do konserwowania i kwaszenia
Odmiana o dużych owocach okrytych róźowomalinową skórką. Miąższ mięsisty, jędrny, barwy malinowej o doskonałym smaku. Wymaga gleby próchniczej i silnego nawożenia.
Odmiana o drobnych owocach do uprawy w małych ogródkach i pojemnikach, dużych doniczkach, skrzynkach balkonowych itp. Rośliny samokończące, wiotkołodygowe, silnie krzewiące się. Owoce drobne (o średnicy 2-4 cm), czerwone, bardzo smaczne, w całości nadają się do zapraw i dekoracji potraw. Można uprawiać bez cięcia i palikowania.
odmiana późna doskonała do zimowego przechowywania zimująca także w gruncie łodyga rzekoma walcowata, średnio gruba i średnio długa wymaga gleby żyznej, próchniczej, zasobnej w wodę, głęboko uprawionej
bogata w witaminy oraz sole mineralne przyjemny, sałatkowy smak uprawiana jest jako roślina poplonowa zbiór od późnej jesieni do wczesnej wiosny zimuje bez uszkodzeń, pod okrywą śniegu, gałązek lub włókniny
do sałatek, past, na kanapki, a po ugotowaniu jako dodatek do mięs i ryb w kuchni włoskiej jej nasiona używa się jako przyprawy jest bogatym źródłem witaminy C i olejków eterycznych liście zawierają sole mineralne, żelazo oraz jod nasiona można wysiewać bezpośrednio do gruntu od kwietnia do czerwca jest gatunkiem mało wymagającym co do stanowiska