liście o cytrynowym aromacie dodatek do dań z ryb i z owoców morza deserówtwarogu, sosów, pizzy, zapiekanek, pieczonych mięs i ryb wypijanie naparu z liści łagodzi kaszel. wzmaga apetyt, korzystnie wpływa na układ trawienny lubi stanowisko słoneczne
stosowane w kuchni śródziemnomorskiej np. jako składnik pesto czy komponent sałatek i dań z pomidorami. Ułatwia trawienie. Wypijanie naparu z liści łagodzi kaszel, zalecane jest także przy zapaleniu dróg moczowych. Lubi stanowisko osłonięte, słoneczne.
Odmiana szczególnie przydatna do uprawy na zieloną natkę. Polecana do sałatek i do mrożenia. Rośliny bogato ulistnione, silnie rosnące. Można uprawiać w czystym siewie lub współrzędnie z innymi warzywami.
Rośliny średnio wysokie, z licznymi liśćmi o barwie ciemnozielonej z niebieskim odcieniem. Odmiana szczególnie przydatna do sałatek i do mrożenia. Można uprawiać w czystym siewie lub współrzędnie z innymi warzywami.
Roślina wieloletnia. Roślina lecznicza, przyprawowa, zapachowa i ozdobna. Jako przyprawa razem cząbrem, koprem i szałwią używana jest do potraw mięsnych i rybnych.
Roślina wieloletnia. Wyrasta do wysokości 2 m. Roślina przyprawowa, zarówno w świeżej postaci, jak i suszona. Świeże liście dodaje się do zup, sosów i mielonego mięsa. Zasuszone kłącza nadają się do gulaszu, flaków, drobiu i baraniny Poprawia pracę przewodu pokarmowego, wzmaga apetyt
stosowana jako środek pobudzający wydzielanie soków trawiennych wzmagająca apetyt działa bakteriobójczo, przeciwbólowo, a użyty zewnętrznie daje uczucie chłodu napar z liści zalecany jest jako napój orzeźwiający podczas upałów można używać też jako przyprawy do ryb, mięsa i ziemniaków wschody trwają 2-3 tygodnie
używa się liści z górną częścią pędu do przyprawiania potraw z jaj, mięsa, ryb, serów, do sałatek warzywnych ma właściwości dezynfekujące, wykrztuśne i przeciwskurczowe wschody następują w ciągu dwóch tygodni od wysiewu