łagodna kompozycja smakowa różnorodność gatunków duża dawka składników odżywczych, witamin i soli mineralnych do sporządzania surówek, sałatek i jako dodatek do kanapek
zawiera nasiona fasoli Mung, fasoli Adzuki oraz soczewicy zielonej wysoka zawartość składników zdrowotnych świetne do sporządzania sałatek i jako przekąska
ostry smak z dodatkiem łagodnych w smaku nasion lucerny i fasoli Mung wysoka zawartość składników wzmacniających organizm, witamin i soli mineralnych do sporządzania surówek, sałatek i jako dodatek do kanapek po 4-5 dniach od wysiewu kiełki są gotowe do spożycia
stosowana jako środek pobudzający wydzielanie soków trawiennych wzmagająca apetyt działa bakteriobójczo, przeciwbólowo, a użyty zewnętrznie daje uczucie chłodu napar z liści zalecany jest jako napój orzeźwiający podczas upałów można używać też jako przyprawy do ryb, mięsa i ziemniaków wschody trwają 2-3 tygodnie
Średniowczesna, partenokarpiczna odmiana ogórka gruntowego odporna na wirusa mozaiki ogórka, mączniaka prawdziwego i parcha dyniowatych rośliny tworzą bez zapylenia zielone, grubobrodawkowe owoce przydatne do konserwowania i kwaszenia
używa się liści z górną częścią pędu do przyprawiania potraw z jaj, mięsa, ryb, serów, do sałatek warzywnych ma właściwości dezynfekujące, wykrztuśne i przeciwskurczowe wschody następują w ciągu dwóch tygodni od wysiewu
Odmiana o dużych owocach okrytych róźowomalinową skórką. Miąższ mięsisty, jędrny, barwy malinowej o doskonałym smaku. Wymaga gleby próchniczej i silnego nawożenia.
Odmiana o drobnych owocach do uprawy w małych ogródkach i pojemnikach, dużych doniczkach, skrzynkach balkonowych itp. Rośliny samokończące, wiotkołodygowe, silnie krzewiące się. Owoce drobne (o średnicy 2-4 cm), czerwone, bardzo smaczne, w całości nadają się do zapraw i dekoracji potraw. Można uprawiać bez cięcia i palikowania.
odmiana późna doskonała do zimowego przechowywania zimująca także w gruncie łodyga rzekoma walcowata, średnio gruba i średnio długa wymaga gleby żyznej, próchniczej, zasobnej w wodę, głęboko uprawionej
bogata w witaminy oraz sole mineralne przyjemny, sałatkowy smak uprawiana jest jako roślina poplonowa zbiór od późnej jesieni do wczesnej wiosny zimuje bez uszkodzeń, pod okrywą śniegu, gałązek lub włókniny
do sałatek, past, na kanapki, a po ugotowaniu jako dodatek do mięs i ryb w kuchni włoskiej jej nasiona używa się jako przyprawy jest bogatym źródłem witaminy C i olejków eterycznych liście zawierają sole mineralne, żelazo oraz jod nasiona można wysiewać bezpośrednio do gruntu od kwietnia do czerwca jest gatunkiem mało wymagającym co do stanowiska
bogate źródło witamin C, PP, P, B uzupełniają potas, magnez, wapń, siarkę i inne mikroelementy w diecie korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i pazno gotowe do spożycia po 4-5 dniach od wysiewu
Bogate w fosfor i wapń dostarcza niezbędnego w procesie krwiotwórczym żelaza zawierają również magnez, potas oraz miedź i cynk łatwe do uprawy na kiełkownicy gotowe do spożycia po 6-7 dniach