Pszenica ozima jest jednym z najchętniej uprawianych gatunków zbóż. Niestety jej uprawa narażona jest na szkodliwe działanie różnych czynników, zwłaszcza jesienią. Zobaczmy, jak chronić uprawy pszenicy.
Ochrona przed chorobami, szkodnikami i chwastami
Chcąc ochronić pszenicę przed takimi chorobami, jak zgorzel podstawy źdźbła, pleśń śniegowa, czy mączniak, warto wykonać zabieg nazywany zaprawianiem nasion. Ma on na celu zniszczenie patogenów obecnych na powierzchni lub we wnętrzu nasienia oraz ochronę młodych roślin przed patogenami, znajdującymi się w glebie. W przypadku objawów wystąpienia wyżej wymienionych chorób, warto pomyśleć także o wykonaniu oprysków. Jesienią warto przeprowadzić także odchwaszczanie, chroniące pszenicę przed szkodliwym działaniem chwastów.
Doprowadzenie gleby do odpowiedniego odczynu
Optymalny zakres odczynu gleby dla pszenicy ozimej wynosi pH 5,5-7,5. gdy spada poniżej niższej wartości, należy wykonać wapniowanie, wybierając wapno tlenowe przy glebie zwięzłej i ciężkiej oraz magnezowe dla gleby lekkiej, piaszczystej.